Beestjestaartje


Beestjestaartje

Ingrediënten

· FunCakes Mix voor Biscuit
· PME Deep round Cake Pan 12,5 x 7,5cm.
· PME Deep petal Cake pan 20x 7,5cm.
· Roomboter
· Eieren
· Wit Callebaut fondant 500 gram voor bekleden
· Naturel Funcakes marsepein 5oo gram voor beestjes
· Dowels
· Kartonnetjes voor onder de taartjes
· Dr. Oetker invetspray
· PME Straight Edge Smoother/Polisher
· Satéprikker
· Rolstok glad
· Sugarflair Party Green/ Egg yellow/ Liquorice
· Wilton Rose
· Funcakes botercrème mix
· Glazeermes
· Loreann oils Praline and cream
· Patidess Hazelnoot
· Patidess Aardbei
· Witte chocoladepasta voor op brood
· Eetbare lijm.
· Penseeltje
· Cakedrum 25 cm
· Tylose
· Levensmiddelen kleurstof
· Wilton taartschep
· JEM Tool 12 – Petal Frill & Half Round

Maak het biscuitbeslag zoals op de verpakking staat.

Prik na de genoemde tijd wel even voor de zekerheid met de satéprikker in het biscuit om te kijken of hij gaar is.

Ik persoonlijk vind het fijner werken als ik het biscuit van te voren gemaakt heb.
Het biscuit wordt nog lekkerder en makkelijker te vullen als je het na het afkoelen een nachtje (of langer) in de vriezer hebt gehad.
Wel goed met twee zakken erom bewaren tegen smaak overdacht.

Maak één portie botercrème en verdeel deze in drieën.

Houd één portie apart zonder smaak voor het afsmeren.

En vier gelijke delen voor de vulling.

Voeg aan één deel de Hazelnoot (naar eigen smaak, een paar theelepeltjes) toe en meng het goed erdoor heen.

Voor de tweede smaak geld hetzelfde.

Ik heb voor een aanvullende smaak praline en cream smaak gekozen.

Voor het bovenste taartje witte chocolade pasta voor op brood aan de botercrème toegevoegd. En het andere deel aardbei van Patidess.

Plaats het biscuit op een iets kleiner stukje karton (speciaal gebakskarton) dit is makkelijker om straks als hij bekleed is met de taartschep op de drum te plaatsen.

Snij het biscuit door op ongeveer 2cm van de onderkant voor het vullen.
Let op vul iets van het randje af zodat het er niet naast komt met het terugplaatsen van de bovenkant.

Ik prik altijd boven elkaar op de twee losse delen een cocktailprikker (tijdelijk) zodat ik precies kan zien waar hij op elkaar moet, handig voor als je net niet helemaal recht hebt doorgesneden.

Druk voorzichtig de bovenkant er weer op en snij dan nog een deel doormidden voor de tweede vulling.

Druk de bovenlaag er weer terug op en smeer de taart af met de botercrème die je daarvoor apart hebt gehouden.

Niet te dik het is immers alleen om het fondant “vast” te laten zitten.

Plaats hem een kwartiertje in de koelkast om de botercrème op te laten stijven.

In tussen rol ik 250 gram witte Callebaut fondant uit tot een ronde plak van 2 a 3 mm.

Kijk voor de zekerheid even het echt past door hem over de bakpan heen te leggen en je genoeg ruimte hebt om te bekleden en strak te trekken.
Je mag best een stuk van 10 cm rondom overhouden, beter te ruim dan te krap.
Maak het jezelf niet onnodig moeilijk door te krap te werken.

Haal je taart uit de koelkast en plaats de lap fondant gecentreerd in het midden op de taart. Neem de lap in je handen iets over de binnenkant van je polsen, of als je dat makkelijker vind licht over je rolstok heen rollen zodat je hem uit kunt rollen van voor tot achter de taart.
Wrijf eerst over de bovenkant en voorzichtig met de ronding mee.
Zie voor tips youtube daar staan heel veel filmpjes over het bekleden van taarten.
Met de smoother ga ik net zo lang over alles heen totdat hij mooi strak is.
Snij dan iets ruimer dan de taart zelf het overtollige fondant af en ga nogmaals met de smoother erlangs zodat die laatste millimeters ook netjes tegen/ onder de taart verdwijnt.

Plaats hem dan met de taartschep op de reeds beklede cakedrum.
Plaats nu in het midden 4 exact dezelfde hoogte als de taart de dowels.
Dit doe je door de dowel naast de taart te zetten en met de eetbare inktpen af te tekenen hoe hoog de taart is. Dan knip je deze door en verwijder je alle splinters. Druk ze dan in het midden van de taart in een vierkantje.

Plaats het kleine taartje ook op een taartkartonnetje.
Vul het met de reeds op smaak gemaakte botercrème, en smeer af en bekleed zoals de vorige taart.

Smeer een klein beetje botercrème over de bovenkant van de onderste taart waar de dowels zitten. Dit is om de bovenste taart iets vast te zetten dat hij niet gaat verplaatsen.

Plaats nu met behulp van de taartschep de tweede taart op de eerste.

Bevestig om de cakedrum een stukje lint met dubbelzijdig tape.

De beestjes heb een beetje van mezelf, en wat ideeën uit de Mjam herfst 2012 editie.

De bijtjes maak je zo:

Maak licht geel marsepein door een klein beetje egg yellow door blanke marsepein te kneden.

Maak een grote ronde sliert en draai deze van groot naar klein naar boven.

Maak de rest van het marsepein iets donkerder geel marsepein voor de bijtjes.

Tip: door een wat dikke sliert te maken en even gelijke delen er van af te snijden krijg je gelijke delen. Rol ze eerst mooi tot een balletjes en vorm dan een kegeltje met een wat stompe achterkant.

Rol van zwart fondant een hele dunne sliert en rol ze om de bijtjes heen in twee delen. Voor de streepjes.

Teken op een stukje stevig papier een klein vleugeltje met een scherpe punt daar waar hij het lijfje in gaat. Knip het uit en leg hem op ouwel (niet overtrekken met pen want dat is niet eetbaar) en houd vast met je duim terwijl je er rond om uitknipt.

Maak een sneetje in het lijfje met een mesje aan weerskanten, en steek de vleugeltjes erin.

Dan maak je met de JEM Tool 12 – Petal Frill & Half Round een mondje erin.
Zo druk je ook het gezichtje gelijk iets plat.

Van een klein wit bolletje en een nog kleiner bolletje zwart maak je oogjes.
Neem hem van de werkoppervlak op met de achterkant van je satéprikker en druk hem voorzichtig in het bijtje.

Dan maak ik met de shimmer pink poeder en een fijne kwast op sommige een beetje wangetjes. Dit kan je best een aantal weken van te voren maken.
Wat ik doe is een klein snijmatje met bakpapier bekleden en vastplakken aan de onderkant met goed stevig plakband. Daarna de marsepeinen items erop zetten en gelijk luchtdicht afsluiten. Zo kan je het weken bewaren.

Pinterest is ook een leuk medium om op te zoeken.

Zet alles vast met eetbare lijm.

Tip:

Voor het uitrollen van marsepein kan je je werkoppervlak bestuiven met poedersuiker.
Ook je handen kan je hiermee inkloppen tegen het plakken.

Alle bakkersbenodigdheden koop ik online bij Deleukstetaartenshop.nl of anders indien aangegeven.

Geef een reactie
  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>